ELINKEINOUUTISIA INARISTA - Kesäkuun 2015 uutiskirje

Elinkeinot & kehitys Nordican kesäkuun uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisista elinkeinoasioista kuten Saariselän rinnekeskuksen siirtymisestä uudelle omistajalle ja Nordican johtokunnan kokouksen päätöksistä. Nordican kotisivut uudistuvat maanantaina 29. kesäkuuta. Nordican väki toivottaa erittäin hyvää kesää kaikille! 

LÄHDE MYYNTIMATKALLE BERLIINIIN, SUURLÄHETYSTÖN KULTURFESTEILLE 13.9.2015

Pohjoismaisten suurlähetystöjen kulttuurijuhla pidetään jälleen Berliinissä sunnuntaina 13.9.2015. Houkuttelemme mukaamme inarilaisia käsitöiden myyjiä sekä matkailutuotteiden esittelijöitä. 

Elinkeinot & kehitys Nordica koordinoi Pohjoismaisten suurlähetystöjen kulttuurijuhlaa Berliinissä 13.9.2015 inarilaisten yrittäjien osalta.
Kutsu on tullut Saksan suurlähetystöltä ISM:n kautta Nordicaan. Nordicasta tilaisuuteen lähtevät kehittämiskoordinaattori Marja Männistö sekä yrittäjä ja Nordican johtokunnan jäsen Nina Niittyvuopio.

Juhla-alueelle tulee myynti- ja esittelypaikkoja. Nordica maksaa myyntipaikan yrittäjien puolesta (sis. kojun ja sähköt)  ja yleisesittelijät. Meillä on varattu yksi myyntipaikka, mutta mikäli haluat ihan oman myyntipaikan, varaamme ja maksamme semmoisen tarvittaessa puolestanne.

Teemana tänä vuonna on erityisesti saamelaisuus, mutta mukaan ovat kaikki inarilaiset yrittäjät tervetulleita. Mukaan toivotaan erityisesti inarilaisten tuotteiden myyjiä (käsitöitä yms) ja matkailuyrittäjiä.

Ennakkoilmoittautumisia odotetaan pian, mutta viimeinen ilmoittautuminen 15.8. mennessä.  Jokainen lähtijä kustantaa omat matkansa ja oleskelunsa.

Tunnelmia aiempien vuosien tapahtumasta: 
* http://finnland.de/public/default.aspx?contentid=283043&contentlan=33&culture=de-DE

* https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592663077441394.1073741841.163356607038712&type=3

Vuonna 2013 yhteistyökumppaneita olivat Rovaniemen kaupunki, Brgen, Reykjavik, Uneå ja Viborg. Juhlaan odotetaan noin 7000 kävijää.

Lisätietoa: Kehittämiskoordinaattori Marja Männistö, [email protected], puh 0400-231765. 

SAARISELÄN RINNEKESKUS UUDELLE YRITTÄJÄLLE

MEDIATIEDOTE
Saariselän rinnekeskus siirtyy 18.6.2015 sovitulla liiketoimintajärjestelyllä Inarin kuntakonserniin kuuluvalta Saariselkä Oy:ltä yrittäjä Juha Tahvanaisen johtamalle ostajaryhmälle. Rinnekeskustoiminnasta luopuva Saariselkä Oy keskittyy jatkossa ydinliiketoimintaansa Saariselän rinnealueilla sijaitsevaan kiinteistökehitystoimintaan.

Järjestelyssä rinnekeskuksen liiketoiminta ja nimi Ski Saariselkä siirtyvät uudelle omistajalle liiketoimintakaupalla. Rinnekeskuksen hissit ja rakennukset sisältyvät puolestaan osapuolten väliseen teollistamissopimukseen, jonka mukaisesti uusi omistaja lunastaa kohteen itselleen 15 vuoden lunastusaikana. Lisäksi sopijaosapuolet ja Inarin kunta solmivat aiesopimuksen, jonka mukaan osapuolet pyrkivät kehittämään ja laajentamaan Saariselän rinnekeskuksen toimintaa tulevaisuudessa.

Ostajaryhmän edustaja Juha Tahvanainen lähtee uuteen haasteeseen positiivisella ja luottavaisella mielellä tavoitteena rinnekeskuksen pitkäntähtäimen kehittäminen.
– Luotamme Saariselän vetovoimaan kasvavana matkailukeskuksena. Haluamme kehittää rinnekeskusta osana kokonaisuutta ja madaltaa Saariselällä vierailevien asiakkaiden kynnystä saapua rinteeseen. Tavoitteenamme on tehdä tiivistä yhteistyötä alueen muiden yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kertoo Tahvanainen.

Ostajaryhmään kuuluvat Tahvanaisen lisäksi Jarmo Katajamaa, Juha Tahvonen, Petri Tahvanainen ja Jukka Anttila. Joukkoa yhdistää 40 vuoden yhteinen kokemus laskettelusta niin kilpailutoiminnassa kuin vapaa-ajan harrastuksena.

Rinnekeskuksen myyjäyhtiön Saariselkä Oy:n toimitusjohtaja Janne Seurujärvi on tyytyväinen syntyneeseen kauppaan ja uuteen ostajaryhmään.
– Saamme Saariselän hiihtokeskukseen osaavat ja innostuneet yrittäjät, joilla on monipuolista kokemusta ja näyttöjä sekä menestyksekkäästä liiketoiminnasta että rinnekeskustoiminnasta. Kasvavassa ja kansainvälisessä matkailukeskuksessa tulee olla kehittyvä rinnekeskus ja uusien omistajien myötä tämä tavoite mahdollistuu parhaiten, toteaa Seurujärvi.
Saariselkä Oy jatkaa toimintaansa Saariselän rinnealueen kiinteistökehitystoiminnassa yhteistyössä Inarin kunnan ja Metsähallitus Laatumaan kanssa. Rinnealueelle on yleiskaavoitettu kaupalliseen ja loma-asumiseen tarkoitettuja alueita, joiden rakennusoikeus on yhteensä 160 000 kerrosneliömetriä. Ensimmäisenä käyttöön otetun 30 000 kerrosneliömetrin asemakaavan aluerakentamistyöt valmistuvat tänä kesänä ja myyntiin on jo tullut 70 tonttia erilaisiin käyttötarkoituksiin hotelleista mökkirakentamiseen.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Janne Seurujärvi, Saariselkä Oy
p. 050 512 2518, [email protected]

Toimitusjohtaja Juha Tahvanainen, Saariselän rinnekeskus (Ski Saariselkä)
p. 040 503 2725, [email protected]

YRITYKSILLE INVESTOINTI- JA KEHITTÄMISTUKEA!

Maaseudun yritys- ja hanketukien haku avautui ensimmäistä kertaa sähköisenä. Haettavana on maaseudun yritystuet, osa yleishyödyllisistä investointi- ja kehittämishankkeista, tiedonvälityshankkeet,  valtakunnalliset koordinaatiohankkeet sekä maaseudun innovaatioryhmien (EIP) hankkeet.
Lisätietoa Ely-keskukselta. 

 

NORDICAN JOHTOKUNNAN 16.6. KOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ

Elinkeinot & kehitys Nordican viimeisin johtokunnan kokous pidettiin ennen juhannusta 16.6.2015. Tässä pieniä otteita päätöksistä:

1. Elinkeinojohtajan viransijaisuus.  Elinkeinojohtaja Janne Seurujärvelle on myönnetty virkavapaata ajalle 1.9.2015 - 31.7.2016. Johtokunta päätti laittaa viran haettavaksi kyseiselle virkavapausajalle. Valintaraatiin valittiin viisi henkilöä. Lopullinen päätös tehdään elokuun johtokunnan kokouksessa.  

2. Pohjoisimman Lapin Leaderin Intoa yrittäjyyteen -hankkeen ohjausryhmän jäseneksi on valittu Marja Männistö ja hänen varalle Eila Rimpiläinen. Pohjoisimman Lapin Leaderin halllitus valitsi hankkeen yritysneuvojaksi ivalolaisen Henna Kontsaksen. Onnea Hennalle uudesta työpaikasta! 

3. Helmikuussa 2015 rahoittajan käsittelyyn jätetttyjen hankehakemusten tilannetta käytiin läpi. Tapahtumakoordinointihankehakemusta päätettiin täydentää yrityksten suosituskirjeellä. Suositukset on saatu ja täydennykset on lähettty Lapin liittoon.  

Kiinan markkinat ovat tärkeitä! Inari-Saariselkä Matkailu on aloittamassa Kiinan markkinoille kohdistettua ns. WeChat-kampanjaa, jossa sisältö on sama kuin haetussa ja todennäköisesti hylätyksi tulevassa ns. Aasia-hankkeessa. Johtokunta päätti siirtää hankkeelle varatun 10 000 euron määrärahan vuoden mittaiseen WeChat-kampanjaan. WeChat on Kiinassa kaikkei suosituin sosiaalisen median kanava ja siihen Inari-Saariselkä matkailualue lähtee nyt mukaan. 

4.Inarin kylien kyläyhdistysten tarpeesta lähtöisin oleva Ideat kehiiin - Inarin kylien -hankkeelle Pohjoisimman Lapin Leaderin hallitus on antanut myöntävän rahoituspäätöksen. Nordican johtokunta on päättänyt hallinnoida hanketta ajalla 15.7.-31.12.2015. Kylähankkeessa tehdään hankekylille kyläsuunnitelmia, jotka sisältävät vuosien tarpeeseen olevat investonti- ja kehittämiskohteet. Kyläsuunnitelmat tehdään kylätyöpajoissa. Yrittäjät ! Olkaa mukana kertomassa kylien kehittämisideoita. Työpajoihin saa ja toivotaan osallistumista.  Hankekoordinaattorin toimi on nyt haettavana 10.7.2015 saakka. 

5. Johtokunta päätti lähteä mukaan Metsähallituksen Luontopalveluiden esittämään hankeyhteistyöhön Lemmenjoen Kultareitin rakentamiseksi. Määrärahaa hankkeelle myönnettiin 15 000 euroa. 

6. Yrittäjän päivä pidetään jälleen lauantaina 5.9. Nordica lähtee päivän järjestelyihin mukaan mikäli paikalliset yrittäjäjärjestöt lähtevät mukaan.

7. Golden Geopark -verkoston Rokuan konferenssiin osallistuvat johtokunnasta Teuvo Katajamaa, Anu Avaskari ja Nina Niittyvuopio. Tilaisuuteen lähtevät myös Marja Männistö ja Venla Karkola. 

 Seuraava johtokunnan kokous pidetään tiistaina 11.8.2015 klo 9.00. 

GOLDEN GEOPARK ESILLÄ SAARISELÄLLÄ JÄÄMERTA KOHTI -NÄYTTELYSSÄ

Saariselällä Siulan Jäämerta kohti -näyttelyssä on juuri avattu Golden Geopark -aiheinen osasto! Tervetuloa tutustumaan! Osasto on rakennettu yhteistyössä Tankavaaran Kultamuseon kanssa, kiitos ahkerille museolaisille 

ETSIMME MÄÄRÄAIKAISTA VS. ELINKEINOJOHTAJAA

Etsimme nyt määräaikaiseen viransijaisuuteen haasteita pelkäämätöntä ja idearikasta  VS. ELINKEINOJOHTAJAA

Elinkeinojohtajan tehtävänä on vastata Elinkeinot & kehitys Nordican päivittäisestä operatiivisesta toiminnasta, kuten taloudesta, hallinnosta ja henkilöstöasioista sekä muusta yksikön asioiden valmistelusta ja toimeenpanosta. Toimintaa ohjaa oma johtosääntö sekä Inarin kunnan alue- ja elinkeinopoliittinen ohjelma 2014–2016 ja yksikölle vastikään vahvistettu strategia. Elinkeinojohtaja toimii Elinkeinot & kehitys Nordican johtokunnan esittelijänä.

Elinkeinojohtaja toimii myös Inarin kuntakonserniin kuuluvan Kiinteistökehitys InLike Oy:n toimitusjohtajana. Yhtiön tehtävänä on vastata Inarin kunnan elinkeino- ja yritystoimintaan liittyvien toimitilojen kehittämisestä ja vuokraustoiminnasta.

Viransijaisuuden kelpoisuusehtona on soveltuva korkeakoulututkinto tai vastaavaa aikaisempi tutkinto sekä monipuolinen perehtyneisyys elinkeinotoimeen ja yritystoimintaan. Lisäksi odotamme vähintään sujuvaa englannin kielen taitoa sekä hyviä yhteistyövalmiuksia ja positiivista kehittämisasennetta. Elinkeinojohtajan toimipaikka sijaitsee Ivalossa, mutta tehtävän hoitaminen edellyttää matkustusvalmiutta.

Elinkeinojohtajan tehtäväkohtainen palkka on 4 683,77 euroa / kk. Lisäksi maksamme KVTES:n mukaiset työkokemuslisät. Hakija voi esittää hakemuksessa myös oman palkkatoivomuksensa.

Työ alkaa 1.9.2015 ja päättyy 31.7.2016. Sovellamme tehtävään 3 kuukauden koeaikaa.

Mikäli kiinnostuit tehtävästä, lähetä Elinkeinot & kehitys Nordicalle osoitettu hakemuksesi ansioluetteloineen tiistaihin 7.7.2015 klo 16 mennessä osoitteeseen [email protected] tai Elinkeinot & kehitys Nordica, Sairaalantie 3 b, 99800 Ivalo. Viestin otsikkoon / kuoreen merkintä ”vs. elinkeinojohtaja”.

Lisätietoja: elinkeinojohtaja Janne Seurujärvi gsm. 050 512 2518 tai [email protected]

ETSITKÖ TOIMISTO- TAI VARASTOTILAA?
SAARISELÄN RINNEALUEEN TONTIT NYT MYÖS ETUOVI.COMISSA

Saariselän Rinnealueen uusien tonttien tiedot on syötetty www.etuovi.com -palveluun. Saariselällä on myynnissä 72 uutta loma- ja yritystonttia. Hotellitonttikin on vielä vapaa!  Lue lisää: 

MAPINARI.FI - PALVELU NYT MYÖS SAKSANKIELISENÄ!

Muista ylläpitää yrityksesi tietoja Mapinari.fi -paikkatietojärjestelmässä. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, siirry osoitteeseen http://www.mapinari.fi/hallinta

Tietojen hakijan osoite on www.mapinari.fi

 

HUOM. MAPINARI.FI -PALVELU ON NYT MYÖS SAKSANKIELISINÄ!

E75 LAPLAND -KARTTOJA ON SAATAVILLA

E75 Lapland -karttoja on saatavilla 

  • suomenkielisinä
  • englanninkielisinä
  • saksankielisinä 
  • venäjänkielisinä

Mikäli haluatte karttoja yritykseenne jakoon, tee tilaus Satu Vallelle, [email protected] . Toivomme, että käytte noutamassa kartat Elinkeinotalolta Satun kanssa sovittuna aikana. 

CreMA- RAHOITUST A LUOVIEN ALOJEN PK-YRITYKSILLE

Luovien alojen pk-yrityksille suunnattujen CreMA-avustusten hakuaika alkaa 1.8.2015 ja päättyy 30.9.2015. CreMA on tarkoitettu luovien alojen yritysten monialaiseen tuotekehitystyöhön. AVEK jakaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää määrärahaa tänä vuonna enintään 270 000 euroa. CreMA-hanke toteutetaan yhteistyössä ELY-keskusten kanssa.

CreMA lisää luovilla aloilla toimivien yritysten mahdollisuuksia kehittää innovatiivisia ideoitaan toimiviksi tuotteiksi tai palveluiksi. Tuen tavoitteena on yhtäältä siirtää luovilla aloilla olevaa osaamista muille toimialoille tuote- tai palvelukehityshankkeissa ja toisaalta välittää muilla aloilla olevaa liiketoimintaosaamista luoville aloille.
Tukea voivat hakea luovan alan yritykset pilottihankkeeseen, jossa yhteistyökumppanina on vähintään yksi perinteisten teollisuus-, palvelu- tai muiden alojen yritys. Hankkeiden tulee synnyttää uusia tuotteita, palveluita tai toimintamalleja, sovittaa yhteen luovaa osaamista ja perinteisempää yritysosaamista sekä kehittää luovien alojen yrittäjyyttä.

CreMA on osa OKM:n AVEKille myöntämää CreaDemo-määrärahaa. Lue lisää. http://www.kopiosto.fi/av…/tuen_hakeminen/crema/fi_FI/CreMA/

ELINKEINOT & KEHITYS NORDICA PALVELEE
  • Janne Seurujärvi, elinkeinojohtaja, [email protected], GSM 050 512 2518 Lomalla 3.-7.8.2015
  • Marja Männistö, kehittämiskoordinaattori, Kalotin oppimiskeskus säätiön asiamies [email protected], GSM 0400 231 765 Lomalla 29.6.-24.7.
  • Eila Rimpiläinen, kv-koordinaattori, [email protected], GSM 040 562 0620 Lomalla 29.6.-24.7.
  • Satu Valle, palvelusihteeri, [email protected], GSM 040 705 4317 Lomalla 3.7. saakka
  • Venla Karkola, Golden Geopark, geopark-koordinaattori, [email protected], GSM 040 137 9228

UUTISVIESTEISTÄ VASTAA: Kehittämiskoordinaattori Marja Männistö 

Käythän TYKKÄÄMÄSSÄ
Nordican facebook-sivuista ja
Inarin kunnan facebook-sivuista 

Inarin kunnalle on avattu kaksi Instagram-tiliä:

 #iloveinari (I love Inari)

 #lifeininari (Life in Inari)

Elinkeinot & kehitys Nordica -

Inarin elinkeinoelämän edistäjä