EkoNu! nyhetsbrev - November 2014

Vi börjar månadens nyhetsbrev med den glada nyheten att Projekt EkoNu! fått ett par månaders förlängning! Projektet skulle ha tagit slut vid årsskiftet men får nu i stället fortgå till sista februari 2015.

Detta betyder att vi hinner ordna Ekotankesmedja 2015 inom projekttiden och i samband med den hålls också projektets slutseminarium. 

Ekotankesmedja 2015

Ekotankesmedja 2015 är under planering. Nyland står i tur för ordnandet av tankesmedjan och preliminärt har vi bokat in den till YH Laurea i Alberga, Esbo v. 7. Mer info kommer inom kort.

Bekanta er under tiden med det material, i form av rapporter, inlägg och bilder, som finns från våra tidigare ekotankesmedjor om ni inte redan gjort det. Här hittas också de tidningar som getts ut i samband med tankesmedjorna. Materialet hittas via länken här: www.ekonu.fi/rapporter

Stegvis mot Eko - Ett program för yrkeskök

I regeringens förnyade principbeslut står att 10 % av maten som serveras i offentliga yrkeskök ska vara ekologisk år 2015 och 20 % till 2020. Vi i EkoNu! hjälper yrkesköken genom stegvis övergång.

Steg 1: I köket används genomgående minst 1 väsentlig ekologisk råvara. Dessutom används andra ekologiska produkter i mån av möjlighet. Städer och kommuner i Svenskfinland:

  • Petalax
  • Mogården, Malax
  • Kimitoön

Steg 2: I köket används genomgående minst 2 väsentliga ekologiska råvaror. Dessutom används andra ekologiska produkter i mån av möjlighet.

  • Nykarleby stad
  • Sibbo kommun

EkoNu har tillsammans med kommuner i svenskfinland under hösten även ordnat Eko- dagar i skolorna i följande kommuner: Molpe 6.11, Petalax 19.11, Nykarleby 14.11, Solf 26.11, YA! Närpes och Gamla Vasa 27.11, vecka 48 Kimito, Sibbo 2.10 & Raseborg 14.11.

Odlarinfo
Analysresultat för Ekosortförsök i Gammelby 2014

Nu har vi gjort en liten sammanställning med bilder och resultat från sommarens ekosortförsök i Gammelby. I resultaten presenteras ochså resultaten från jordproverna som vi tog under odlingssässongen för att få en bättre insyn i jordens näringsbalanser. Skriver inte mer om det här utan ni kan själva bekanta er med sammanställningen HÄR!

Ekologisk broilerproduktion – Guide

Produktionsguiden ”Luomubroilerituotannon hyvät käytännöt” har nyligen getts ut av Finlands Fjäderfäförbund via ett utvecklingsprojekt.

Publikationen beskriver villkoren för ekologisk produktion av broiler samt vårdpraxis . Den berör behandling av sjukdom  och förebyggande vård, foder och  utfodring.

En bred välskriven guide som ger många svar till de producenter som funderar på att starta eko-broileruppfödning eller redan är broiler producent!

Guiden hittar ni HÄR!

Ekologisk produktion 2015

Här kan man börja bekanta sig med villkoren för ersättning för ekologisk produktion 2015. Allt är ännu inte klart och fastslaget. MAVIs materiel HÄR!

!! Man bör dock komma ihåg att materialet bygger på den information som var tillgänglig vid tidpunkten för presentationen, alltså en del kan ännu ändra men SÅ HÄR SER DET UT JUST NU !! 

- Micaela Ström, Projektkoordinator för EkoNu! i Nyland