EkoNu! nyhetsbrev - Mars 2014

Ekotankesmedja 2014 gick av stapeln torsdagen den 20 mars i Gamla Vasa på Campus Kungsgården. Ett 50-tal ekoproduceneter, ekointresserade och inbjudna samarbetspartners från alla delar av Svenskfinland deltog i dagens mångsidiga program. Redan nu hittas sammandrag, bilder och dagens presentationer på hemsidan: www.ekonu.fi/ekotankesmedja-2014/ 

Ekotankesmedjans rapport innehållande bland annat workshop-samandragen från respektive diskussionsgrupper kommer senare. Rapporter från tidigare ekotankesmedjor hittas här: www.ekonu.fi/ekotankesmedja/

=> Ekologiskt - naturligtvis!

Fredagen den 21.3. kom ekobilagan ”Ekologiskt – naturligtvis!” ut tillsammans med Landsbygdens Folk. Ekobilagan har vi på EkoNu! slitit hårt med under våren och resultatet blev vi riktigt nöjda med. För er som inte är prenumeranter på LF finns nu bilagan läsbar här:

Bilagan innehåller bland annat intervjuer med ekoodlare, info om den ekologiska framtiden i Finland, ekologiskt i storkök och presentation av EkoNu!s verksamhet t.ex. ekosortförsök, observationsskiften och REKO-modellen. Hoppas ni gillar den!

=> EkoMjölk - kartläggning i Österbotten

Projekt EkoNu! samarbetar i Österbotten med ekomjölkproducenter (s.k. ekomjölkring).
EkoMjölkSamarbetet började 2012 och man hade då ProAgria Lantbrukssällskapet i Österbotten att titta över olika nyckeltal på de ekomjölkgårdar som ingick i diskussionsringen.
Efter genomgång av den första kartläggning var man intresserade av mer och vi bad rådgivarna på Lantbrukssällskapet om en ny grundligare utredning som skulle behandla faktorer som styr ekomjölkgårdarnas medelproduktionsresultat.

Uppdraget utfördes i Österbotten och innebar en utvärdering av faktorer som påverkar resultaten på två ekomjölkgårdar med hög medelproduktion i jämförelse med två ekomjölkgårdar med låg medelproduktion. Ta del av resultatet här: www.ekonu.fi/ekomjolk

=> REKO-avtalsmöte 2.4.2014 i YH Novia, Ekenäs

Två REKO-ringar kör igång i västra Nyland till påsk, REKO Västankvarn och REKO Pojo/Pohja!
Onsdagen den 2 april kl. 18:00 ordnas en gemensam avtalsträff på YH Novia i Raseborg. Producenter presenterar sina varor och konsumenter är välkomna att bekanta sig med produktutbudet och göra avtal för den fösta utdelningsperioden.
Mer info om ringarna och avtalsträffen hittas här: www.ekonu.fi/reko/

Välkomna!

=> Nordiskt sommar seminarium på Åland

"Nordic heritage varieties of cereals" 15-17 Juli 2014, Åland.

Seminariet ordnas av Nordic Association of Agricultural scientists (NJF) och samlar deltagare från hela norden. Seminariet riktar sig till allt från växtförädlare och ekologiska odlare till mjölnare, bagare och kockar men är även för rådgivare inom ekologisk produktion och alla som arbetar med nordisk mat. 

Seminarieprogrammet är digert och innehåller både ”studiebesök” och föreläsningar. Seminariet går i huvudsak på skandinaviska (tolkning till engelska/finska vid behov) och engelska. Sista anmälningsdagen är 1.6.2014. Bekanta dig med programmet här: www.ekonu.fi/handelsekalender/

Mer info om seminariet hittar ni på NJFs hemsida och man kan även ringa eller skriva till Kristina Creutz (040-590 3441 / [email protected])   som är kontaktperson i Finland.

Utförligare info om alla evenemang hittas i Händelsekalendern på www.ekonu.fi!
- Micaela Ström, Projektkoordinator för EkoNu! i Nyland