EkoNu! nyhetsbrev - Augusti 2014

I augusti har mycket hänt inom projektet vilket ni kommer att få läsa mera om nedan, bland annat hölls fältträffar både i Österbotten och i Nyland. Vi har också hunnit plocka in bilder från sommarens observationer vilket betyder att det finns flera nya inlägg att läsa på hemsidan!
Värmen och solen höll i sig ännu i början av augusti men då bönderna körde ut tröskorna på åkern började det regna! 

Hela landet har drabbats av oberekneliga regn och åskskurar och man har varit tvungen att skörda mellan dessa. Risken är stor att spannmålskvaliteten blir lidande. Vi skördade våra ekoförsök under soliga och relativt torra förhållanden i Gammelby söndagen den 24.8. innan det igen kom mycket regn på måndagen. Läs om och titta på bilder från bland annat skördedagen och fältträffen i Gammelby via följande länk: Ekosortförsök.

Många uppdateringar från Österbottens ekologiska potatisfält m.m. hittas här: Observationsskiften.

”Småskalig ekologisk matproduktion – som får pengarna att växa!”

I början av augusti deltog Micaela och Thomas från EkoNu! i seminariet ”Småskalig ekologisk matproduktion – som får pengarna att växa!” vid Stockholms Universitet i Sverige.

En av huvudföreläsarna var Joel Salatin från Polyface Farms (USA), internationellt känd bonde som Tidningen Time har kallat för ”världens bästa bonde”. Dagens andra huvudföreläsare var Darren Doherty (Australien) som är en permakultur guru som åker världen runt för att hjälpa folk mångfaldiga sin odlingsproduktivitet. 

Dessa två herrar tillsammans med några framgångsrika svenska ekologiska bönder gav många intressanta nya tankar att ta med hem. Läs en summering från dagen på HÄR!

Delikatessernas Finland

EkoNu! deltog i årets Delikatessernas Finland (Herkkujen Suomi) på Järnvägstorget i Helsingfors 21-23.8. tillsammans med  SLC och Marthaförbundet.

Vi passade på att ha en liten eko-frågesport för att kolla hur väl konsumenterna känner till ekoodlingen i Finland.

Vi har nu dragit en vinnare bland alla de som svarade rätt på frågorna. Den lyckliga vinnaren av en t-shirt heter Eija  Savela, grattis!

Kommande evenemang och kurser
Finlands naturens dag (Suomen Luonnon päivä)

Suomen luonnon päivä  firas igen lördagen den 30 augusti. Välkommen till firandet av Finlands natur och att delta i evenemang! Bland annat kommer man under dagen att kunna besöka ekogårdar som då har öppna dörrar. Bland andra Bosgård i Borgå kommer att ha öppna dörrar och dessutom anordnas där en barnkonsert! Läs mera på Bosgårds hemsida.

Mer info om dagens program och andra öppna gårdar på hemsidan: http://suomenluonnonpaiva.fi/

Höstmarknad i Ingå, Bondemarknad i Vasa och Landsomfattande Ekovecka

På kommande denna månad är bland annat Potatisdagar med Höstmarknad och Öppna Gårdar i Ingå 13-14.9. samt Bondegårdens marknad i Vasa 19.9. EkoNu! deltar i båda evenemangen.

Sista dagarna i september (29.9-5.10.) börjar den landsomfattande ekoveckan (Luomuviikko 2014), mer info på Luomuliittos hemsida!

Två dagars seminarium för ekologiska trädgårdsodlare i Nyland

MeMa ordnar ett 2-dagars seminarium 3.9 och 10.9 för ekologiska trädgårdsodlare i Nyland med temat: Maan kasvukunnon kehittäminen. Kursen dras av Tuomas Mattila (TkT, MMM) och hålls på Majvik gård i Sibbo (http://majvik.net) Adress: Majvikintie 68. Kursen går på finska.

Sista anmälningsdagen 29.8. till [email protected]!

Mer info och program HÄR!

Fortsättning på: Inspirationsdagar för ekologiska köttproducenter i Nyland

Precis som utlovat blir det en fortsättning på inspirationsdagarna för ekologiska köttproducenter. Dag 3 ordnas 21.10 och då kommer vi att besöka Kanttura Oy i Salo där vi får se styckning från början till slut. Sista dagen arrangeras i Karis 12.11. och då tillreder vi igen mat och funderar över recepthäfte mm. Mer info skickas ut då programmet är helt klart!

Redan nu kan ni anmäla er till [email protected]

Utförlig info om alla evenemang hittas som vanligt i händelsekalendern på www.ekonu.fi!
- Micaela Ström, Projektkoordinator för EkoNu! i Nyland