EkoNu! nyhetsbrev - September 2014

Den landsomfattande Ekoveckan, Luomuviikko,  pågår som bäst! Mer info om vad som ordnas och var det ordnas evenemang hittar ni på Luomuliittos hemsida eller facebook-evenemang

Bland annat kan man ännu delta i Luomuliittos fototävling "Luomu ♥ minä", också bidrag med svensk text önskas! 

I helgen går även årets närmatsfestival i Fiskars bruk av stapeln, EkoNu! finns på plats tillsammans med SLC och NSP. Bekanta er med producenterna och utställarna samt festivalprogrammet HÄR! Närmatsmarknaden ordnas av Slow Food Västnyland.

Ekologiska livsmedel i den offentliga måltiden

Under våren har projektplanerare Kristina Linde informerat finlandssvenska kommuner och städer om användning av eko- och närmat i den offentliga måltiden. Malax kommun och Nykarleby stad har visat intresse för att gå med i EkoCentrias program ”Stegvis mot eko” . Programmet innebär att kommunen/staden tar in stegvis ekologiska livsmedel i sin offentliga måltid.  

Den 1 och 2 oktober arrangerar EkoNu! i samarbete med EkoCentrias KeHa-projekt inspirationsdagar till Nykarleby stads och Malax kommuns matbespisningspersonal. Kostchef Åsa Sandholm från Örebro Stad deltar i tillfällena och berättar hur man jobbar  med ekologiska livsmedel inom ramarna för ”Klimatsmart mat”. 

Vecka 41 är eko- och närproducerade livsmedel i den offentliga måltiden i fokus i Raseborg. I samband med detta ordnas ett seminarium tisdagen den 8 oktober i Ekenäs, tillfället arrangeras av Bra mat i Västnyland och EkoNu! Tillfället besöks av ekokreatör Carola Magnusson från Stockholm. Mer info i händelsekalendern! 

Odlarinfo
Ekogrundkurs oktober-november 2014, Seinäjoki

ProAgria Etelä-Pohjanmaa ordnar en ekogrundkurs i höst för de gårdar som genom generationsskifte behöver få ekokursintyget före nyår. Ekogrundkursen består av 5 kursdagar i oktober-november 2014 och den hålls i Seinäjoki. Sista anmälningsdagen är 22.10. Anmälan och förfrågningar skickas till [email protected], tfn. 040-5045 591.
Ekogrundkursens program hittar ni HÄR!

Inspirationsdagar för ekologiska köttproducenter i Karis & Vasa

Precis som utlovat blir det en fortsättning på inspirationsdagarna som hölls i Karis i våras för ekologiska köttproducenter. Dag 3 ordnas tisdagen den 21 oktober, besök vid Kanttura Oy i Salo. Dag 4 arrangeras i Karis på Axxell onsdagen den 12 november. Sista anmälningsdagen 15.10 till Micaela: [email protected]

Nu kan vi även välkomna er till inspirationsdagar för ekologiska köttproducenter i Vasa! Inspirationsdagarna delas upp på 3 tillfällen, tisdagen den 21 oktober är första inspirationsdagen och följande två dagar blir tisdagarna 4 samt 18 november på Yrkesakademin i Österbotten, Restaurang Fyrklövern. Sista anmälningsdagen 15.10 kl. 16.00. Anmälningar och förfrågningar skickas till Kristina: [email protected]

Mer info om kurserna i HÄNDELSEKALENDERN!

Fler evenemang hittas som vanligt i händelsekalendern på www.ekonu.fi!
- Micaela Ström, Projektkoordinator för EkoNu! i Nyland